عمل اسلیو معده چیست ؟
عمل اسلیو معده چیست ؟
مثلاً اگر معده به اندازه یک توپ فوتبال گنجایش داشته باشد ، به یک موز تغییر شکل پیدا میکند. در جراحی اسلیو معده قسمت بالایی معده حذف می گردد.
هورمون گرلین یکی از هورمون های مهم بدن برای احساس گرسنگی می باشد، به واسطه آن قسمت تولید و ترشح می شود.
هورمون گرلین باعث می شود که اشتها و علائم گرسنگی به مغز برسد و از این جهت مغز دستور می دهد که باید غذا به معده برسد.
وقتی فردی تصمیم میگیرد که جراحی اسلیو معده را انجام دهد ، باید بداند که جراح متخصص آن با توجه به در نظر گرفتن میزان معده ، حدوداً 15 درصد آن را نسبت به اندازه اولیه کوچک تر میکند.
به همین دلیل می باشد که یک فرد می تواند به اندازه معینی غذا میل کند و معده آن گنجایش افزودن غذای بیشتری را ندارد و زودتر از همیشه فرمان سیری به مغز صادر می شود.
در همین روند معده فرد مورد نظر بیشتر از حد معین شده ، نمی تواند غذا دریافت کند و به مرور سبب کاهش وزن برای او می گرد.
اگرچه بعد از انجام عمل جراحی اسلیو ، معده فرد مورد نظر کوچک تر شده و بخش عظیم و عمده ای از آن حذف می گردد و فقط یک لوله که اندازه موز می باشد برای آن باقی می ماند
اما بخش ساختار طبیعی معده و اتصالات مهم آن از قبیل آنتروم Antrum و پیلور Pylorus که از بخش های اصلی معده می باشند حفظ می شود و اختلالاتی برای هضم غذا در فرد مورد نظر به وجود نمی آورد.
بعد از این که بیمار جراحی اسلیو معده را انجام داد باید از رژیم های بسیار خاصی استفاده کند تا از این جهت بدن بتواند ریکاوری شود و به معده جدید عادت کند و با آن سازگاری داشته باشد.
افرادی که از عمل جراحی اسلیو معده استفاده می کنند باید بتوانند با وعده های غذایی کمتر و پیوسته حجم معده خود را پر کنند.
به طور کلی واژه اسلیو در زبان انگلیسی به معنای آستین می باشد و در نهایت به این دلیل نام این جراحی را اسلیو گذاشته اند. یعنی معده به شکل یک آستین در می آید
و می توان غذا را در آن به اندازه معینی پر کرد و بیش از حد معده احساس سیری میکند و به مغز فرمان می دهد که از خوردن دست نگه دارد.
انجام عمل جراحی اسلیو معده و کاهش سایز معده پر خوری را برای افرادی که قبل از انجام عمل از پرخوری های بی رویه رنج می بردند ، کمتر میکند.
اما ممکن است با اینحال باز هم برای این افراد امکان اضافه وزن وجود داشته باشد. آن ها باید با رعایت کردن یک سبک غذایی سالم بتوانند برای کاهش وزن خود تلاش کنند. یعنی به طور کلی نتیجه عمل جراحی اسلیو معده بستگی به روش زندگی افراد دارد.
اوایل برای جراحی عمل اسلیو معده یک جراحی اولیه به عنوان جا به جایی دوازده duodenal switch، DS بود. بعد از آن جراحان و متخصصان قبل از این که دومین مرحله جراحی DS را انجام دهند کم شدن وزن را در افرادی که این عمل را انجام داده بودند بسیار مشاهده کردند و توانستند بهبودی چشمگیری در روند این جراحی ببیند.
به همین ترتیب سبب شد که اول به صورت آزمایشی جراحی اسلیو معده را انجام دهند و آن را به عنوان جایگزین عمل جراحی اصلی معده کنند.
انواع جراحی های اسلیو
جراحی گاستروکتومی آستینی به دو صورت گشاد و تنگ انجام می شود. عمل گشاد به افراد با شاخص بدنی 30 تا 35 و عمل تنگ به افراد با شاخص بدنی 35 تا 40 توصیه می شود. در جراحی گشاد حدوداً 60 درصد از معده و در عمل تنگ 80 درصد از معده بیمار برداشته می شود.
تست بعد از عمل به کمک اشعه ایکس:
بعد از جراحی، انجام این تست به منظور بررسی معده و روده و عدم وجود نشتی و یا انسداد ضروری است. در این روش بیمار می بایست مایعی را بنوشد تا پزشک موفق به مشاهده عبور آن از معده و روده به کمک اشعه ایکس شود. انجام این مرحله ضروری است و بدون تایید آن امکان صرف غذا و نوشیدنی برای فرد وجود ندارد.
افراد مناسب عمل اسلیو معده
جراحی کاهش وزن مناسب افرادی است که به شدت اضافه وزن دارند و با رژیم غذایی، ورزش و یا دارو قادر به کاهش وزن نیستند. انواع جراحی زمانی در نظر گرفته می شود که شاخص توده بدنی (BMI) چهل یا بالاتر باشد. عمل اسلیو معده ممکن است گزینه ای باشد برای زمانیکه BMI، سی و پنج یا بالاتر باشد و یک مشکل تهدید کننده یا ناتوان کننده مرتبط با وزن وجود داشته باشد.
مهم این است که از جراحی به عنوان یک ابزار برای کمک به کاهش وزن استفاده کنید که یک روش فوری نیست و همزمان باید رژیم سالم داشته و ورزش منظم انجام دهید تا در نهایت به وزن مورد نظر خود رسیده و از بازیابی وزن از دست رفته جلوگیری شود.
اقدامات قبل از عمل اسلیو معده
اگر بیمار برای گاسترکتومی آستینی (اسلیو معده) شرایط تشخیص داده شود، پزشک دستورالعملهای لازم را جهت آماده شدن قبل از عمل جراحی به او خواهد داد. ممکن است قبل از عمل نیاز به انجام آزمایشات و معاینات بالینی متعددی باشد.
غذا و داروها
قبل از عمل جراحی، فهرستی از تمام داروها، ویتامینها، مواد معدنی، دمنوشهای گیاهی و یا مکملهای دارویی مصرفی خود تهیه کرده و آن را در اختیار پزشک قرار دهید. ممکن است پزشک محدودیتهایی در خوردن، نوشیدن و همچنین داروهای مصرفی شما در نظر بگیرد. اگر از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید، قبل از عمل پزشک را مطلع سازید. از آنجاکه این داروها بر لخته شدن و خونریزی شما تأثیر میگذارند، ممکن است نیاز به تغییر آنها باشد. اگر بیمار مبتلا به دیابت باشد، باید با پزشک خود مشورت کرده تا انسولین یا سایر داروهای مربوط به دیابت را تنظیم نماید، همچنین باید دستورالعملهای لازم را برای بعد از عمل جراحی دریافت کند.
اقدامات دیگر
بیمار باید یک برنامه ورزشی برای خود اماده سازد. لازم است که 12 هفته قبل از جراحی، مصرف هرگونه دخانیاتی متوقف شود، همچنین ممکن است لازم شود قبل از عمل جراحی نیکوتین خون آزمایش گردد. احتمال دارد لازم شود برای دوره بهبودی و زمان بعد از عمل، برنامهریزیهایی از قبل صورت بپذیرد، به عنوان مثال اگر فکر میکنید در منزل به کمک احتیاج نیاز خواهید داشت، باید از قبل برنامهریزی کنید. معمولاً افرادی که تحت عمل کوچکسازی معده قرار میگیرند، باید به مدت 4 هفته از شغل خود دور بمانند.
میزان موفقیت جراحی اسلیو معده
براساس تحقیقات، افرادی که این روش جراحی را انجام داده اند به طور متوسط بیش از نیمی از وزن اضافی خود را از دست داده اند.
موفقیت در افراد با شرایط زیر بیشتر است:
· افرادی که در مورد مقدار وزنی که از دست خواهند داد، واقع بین هستند.
· با تیم پزشکی خود ملاقات می کنند.
· از توصیه های غذایی پیروی می کنند.
· افرادی که از لحاظ جسمی فعال هستند
مزایای جراحی اسلیو معده:
کاهش حجم معده - عمل جراحی گاسترکتومی آستینی یکی از بیشترین اعمال محدود کننده متداول و موثردر درمان جراحی در کاهش وزن است.
• نرمال بودن عملکرد معده پس از عمل
• انجام عمل به شیوه لاپاروسکوپی
• ساده بودن روش جراحی و کوتاه بودن زمان جراحی
• کوتاه بودن مدت اقامت بیماران در بیمارستان
• عدم وجود جسم خارجی در معده مانند روش حلقه
• در این عمل عوارض اعمال بزرگی مانند بای پس و انحراف بیلیوپانکراتیک، نظیر زخم حاشیه آناستوموز، کمبود ویتامین ها، انسداد روده و استئوپروز وجود ندارد. همچنین مشکلات ناشی از سر خوردن حلقه، اروژن (خوردگی وسوراخ شدن معده) وانسداد معده و نیز مراجعات مکرر پس از عمل که در عمل باندینگ ممکنست ایجاد شود وجود ندارد.
• در صورت عدم پاسخ مناسب به درمان، براحتی قابل تغییر به روشهای دیگر نظیر بای پس و دئودنال سوئیچ است.
• به لحاظ برداشت بخش عمده معده که مسئول ایجاد اشتها و گرسنگی است و ذخیره غذا در این قسمت انجام می شود، در کاهش وزن موثرتر از گاستریک بندینگ است.
• میزان کاهش وزن طی ۳ سال پس از عمل بین ۶۰ تا ۸۰ % از اضافه وزن بدن می باشد.
معایب جراحی اسلیو معده:
• میزان کاهش وزن کمتر از روش باي پس معده است.
• شیرینی خور شدن بیماران منجر به کندی سیر کاهش وزن می شود.
• برگشت ناپذیر بودن روش - ۸۵% معده دراین عمل جدا می شود واز شکم خارج می گردد لذا عمل غیر قابل برگشت است.
• قابلیت گشاد شدن و افزایش حجم قسمت باقیمانده پس از ۵ سال
• مشکلات ناشی از استاپلینگ نظیر نشت باید مورد تأمل قرار گیرد.
رژیم غذایی در مرحله بعد از جراحی
مرحله اول – مایعات صاف شده
این مرحله بلافاصله پس از عمل آغاز میگردد. با وجودی که بیمار ممکن است حالت تهوع داشته باشد استفاده از مایعات بسیار کم و صاف شده جهت جلوگیری از دهیدراته شدن (کم آبی) بدن توصیه میگردد. استفاده از این مایعات تا ۴۸ ساعت ادامه مییابد. رژیم غذایی در این مرحله شامل:
آب، چای سبز، آب گوشت یا مرغ بدون چربی و صاف شده، نوشیدنیهای یخی با شیرینی طبیعی (بدون افزدون شکر)، نوشابههای غیر کربناته و نوشابههای بدون کافئین؟!! (که در این زمینه هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز میباشد).
مایعات در حجم کم و به آهستگی باید مصرف شوند و قبل از احساس پری معده متوقف گردند.
دریافت مایعات فراوان از طریق (نی) میتواند منجر به افزایش حجم معده شود.
مرحله دوم – نوشیدنیهای پروتئینه
در این مرحله که دو هفته پس از جراحی میباشد، بیمار هنوز قادر به دریافت غذاهای پوره و یا جامد نمیباشد لذا دریافت مایعات حاوی ۸۰-۶۰ گرم پروتئین روزانه توصیه میگردد. مایعات توصیه شده در این مرحله عبارتند از:
آب گوشت، چای سبز، آب، آب میوهها و آب سبزیجات بدون نکتار، سوپ صاف شده، سوپهای حاوی کرمهای کم چرب، شیر سویا، شیر سرشیر گرفته شده، ماست کم چرب، ژلاتینهای بدون شکر و نوشیدنیهای پروتئینه.
مرحله سوم – غذاهای پوره شده و نرم
این مرحله که ۸-۳ هفته پس از جراحی شروع میشود، استفاده از غذاهای کمکی کودکان و یا پوره و بسیار نرم توصیه میگردد. از مصرف غذاهای تکه تکه شده و یا کمی سفت خودداری کنید، زیرا تکههای غذا در محل ورودی به ابتدای معده گیر کرده و منجر به دردهای شکمی و حالت تهوع و استفراغ میشوند.
در این دوره استفاده از غذاهایی که کاملاً نرم و آمیخته شده و بافت یکنواختی را دارند توصیه میگردد. مواد غذایی توصیه شده در این مرحله شامل:
گوشت ماکیان وگوشت قرمز کاملاً نرم و پوره شده، تن ماهی با مایونز کم چرب، پوره میوهها و سبزیجات بدون پوست، پوره ماهی، مخلوط میوههای بدون پوست و پوره شده (موز، هلو و انبه)، سس سیب شیرین نشده و ماست.
استفاده از نوشیدنیهای پروتئینه در بین سه وعده غذایی توصیه میگردد.
مرحله چهارم – غذاهای با بافت نرم
در این مرحله که ۱۲-۹ هفته پس از جراحی آغاز میشود، بیمار قادر به دریافت غذای نرم میباشد. در این مرحله توصیه میشود از افزودن شکر و چربی به رژیم غذایی خودداری گردد. مواد غذایی در این مرحله شامل:
پنیرهای جعبهای کم چرب، بلغور جو دو سر، سبزیجات پخته و مخلوطی از سبزیجات نرم، پودینگهای بدون شکر، ماهی پخته بدون تیغ، خاگینه، کنسرو میوهها، تکههای نرم میوه تازه، کنسرو سبزیجات، غلات در صورت تحمل، قطعات و تکههای ترد و نازک گوشت و جایگزینهای گوشت (تخم مرغ و پنیر). هر وعده غذایی شامل تکههای کوچکی از غذاست که زمان مناسب هر وعده ۳۰ دقیقه بوده و فاصله بین وعدهها ۵-۴ ساعت میباشد و بدین ترتیب با تغییر یافتن شیوه دریافت غذا، فرد وارد مرحله جدیدی از زندگی خود میشود.
مرحله پنجم – رژیم غذایی نرمال یا معمولی
در این مرحله که ۴ ماه پس از جراحی اسلیو معده میباشد، بیمار تقریباً قادر به تحمل یک رژیم غذایی معمول و نرمال است و در آن استفاده از گوشتهای بدون چربی، تخم مرغ آب پز، میوه، سبزیجات و غلات توصیه میگردد.
برنج، ماکارونی، پاستا یا نان ممکن است هنوز در این مرحله به خوبی تحمل نشوندکه به دلیل مقادیر بالای نشاسته میباشد و بهتر است که محدود شوند. در این دوره فرد میبایستی ۶-۵ بار در روز وعدههای غذایی بسیار کوچک دریافت کند که این وعدههای غذایی با رعایت فاصله زمانی مناسب و برنامه ریزی شده میباشد. کاهش وزن به این علت رخ میدهدکه بیمار نمیتواند مایعات و جامدات را همزمان با هم مصرف کند.
دریافت وعدههای کوچک غذا، جویدن مناسب و تشویق بیماران به ادامه رژیم غذایی و مراجعه به مشاور تغذیه از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
مرحله ششم – رژیم غذایی کامل
این مرحله که ۲ سال پس از جراحی میباشد مقدار کالری دریافتی فرد به میزان ۸۰۰-۶۰۰ کیلو کالری در روز محدود میباشد بیشترین کاهش وزن در طی یک سال اول پس از جراحی اسلیو معده اتفاق میافتد.
بیمارانی که تحت عمل جراحی اسلیو معده (Sleeve) قرار میگیرند از نظر تحمل دریافت غذا در سطوح مختلفی قرار میگیرند و با توجه به این تفاوت، اضافه کردن مواد غذایی یا محدود کردن آنها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. قبل و بعد از جراحی رعایت رژیم غذایی مشخص، به کاهش وزن بیشتر بیمار کمک میکند و از دوباره وزن گرفتن وی جلوگیری مینماید. همین طور دیده شده است که مقادیر مناسب کاهش وزن زمانی که دریافت کالری به ۱۲۰۰-۱۰۰۰ کیلو کالری در روز افزایش مییابد، اتفاق میافتد. این دسته از افراد که تحت جراحی اسلیو قرار میگیرند در طول زندگی خود فقط قادر به دریافت وعدههای بسیار کوچک غذا میباشند و از مصرف غذاهای پر کالری، نوشیدنیهای کربناته و غیره میبایستی جداً خودداری کنند.